Nasveti za servisiranje kolesa

Redno pregledujte svoje kolo

Ali pa se za servis obrnite na lokalnega prodajalca. Vaše kolo vam bo služilo in vas razveseljevalo še mnogo let v primeru, da obrabljene dele pravočasno zamenjate. Družba Shimano vam priporoča, da kolo servisirate vsaj enkrat letno in zagotovite popolno funkcionalnost svojega kolesa. Na pomoč vam priskoči lokalni prodajalec.

Pomembno je, da ne prezrete niti najmanjše težave z vašim kolesom. Težavo je najbolje sanirati takoj, ko jo odkrijete. Najpogosteje se zgodi, da dlje kot odlašate z manjšimi popravili, resnejše postanejo težave.  


 

Niste povsem prepričani, da je že čas za menjavo delov?

Preverjanje funkcionalnosti kolesa

Nasveti za gorska kolesa

alt

1. namig – čiščenje

Čiščenje kolesa po vsaki vožnji je pomemben del vzdrževanja. Zlasti je pomembno, da s čiščenjem ne odlašate po vožnji po blatnem terenu. Zagotovite, da ste odstranili vso umazanijo in nečistoče, ki se zagozdijo med člene verige.  

alt

2. namig – preverite zavorne ploščice

Zavorne ploščice: preverite njihovo obrabo in pravilno nastavitev. Temeljito očistite zavorne ploščice in zavorne površine obroča. S tem boste podaljšali njihovo življenjsko dobo. Vedno uporabljajte zavorne čeveljčke Shimano, da ohranite zmogljivost in trpežnost zavornega sistema Shimano.

alt

3. namig – preverite matice in vijake

Redno preverjajte pritrditev matic in vijakov. Če rjavijo, jih morate menjati. Redno jih namažite z mazivi Shimano, da preprečite rjavenje. Namesto tega lahko uporabite tudi nerjaveče matice in vijake.

alt

4. namig – preverite verigo, zadnji in sprednji verižnik

Prepričajte se, da je veriga pravilno napeta, in preverite, ali morate menjati zadnji in/ali sprednji verižnik. Ne pozabite preveriti obrabe žic in jih po potrebi zamenjati.

Nasveti za CESTNA KOLESA

alt

1. namig – preverite zavorne ploščice

Natančno preglejte zavorne ploščice, da preverite njihovo obrabo in pravilno nastavitev. Temeljito očistite zavorne ploščice in zavorne površine obroča. S tem boste podaljšali njihovo življenjsko dobo. Vedno uporabljajte zavorne čeveljčke Shimano, da zagotovite največjo zmogljivost zaviranja in ohranite varnost zavornega sistema Shimano.

alt

2. namig – prilagajanje zavor

Sprednjo in zadnjo zavoro nastavite glede na moč leve in desne roke. Če imate več moči v desni roki, zadnjo zavoro nastavite na desno stran kolesa. Z levo roko boste v tem primeru nadzorovali sprednjo zavoro. Prednost take nastavitve je, da boste ob nenadnem zaviranju močneje stisnili zadnjo zavoro. S tem boste preprečili, da ne poletite čez krmilo.   

alt

3. namig – redno vzdrževanje

Če vaše kolo potrebuje servis, z njim ne odlašajte. Z odlašanjem boste samo še poslabšali težave. Če sami vzdržujete kolo, morate pri tem uporabljati pravilno orodje. Uporaba pravilnega orodja je prav tako pomembno kot same komponente. S posebno formulo razmaščevalca Shimano boste lahko ustrezno očistili kolo. Prav tako ga lahko uporabite na težko dostopnih delih kolesa.    

alt

4. namig – pomembna je čista veriga

Priporočamo, da po vsaki drugi ali tretji vožnji s krpo obrišete verigo. Pazite, da ne nagnetete umazanijo med člene verige. Na zadnji verižnik ne nanašajte olja, kajti nase veže umazanijo.

Za najboljše storitve se obrnite na lokalnega prodajalca.

Lahko ste pomirjeni, saj je prodajalec znamke Shimano vedno v bližini.

Poiščite ustrezen del

Samo z originalnimi deli Shimano boste zagotovili, da bodo komponente Shimano ostale 100% originalne.

Soglasje za piškotke

To spletno mesto uporablja piškotke, ki bodo izboljšali vašo uporabniško izkušnjo.