Bike Service Tips

Kontrollera din cykel regelbundet

Eller låt din lokala återförsäljare göra det åt dig. Om utslitna delar byts ut omgående kommer din cykel att förbli i gott skick och skänka glädje under många år framöver. Shimano rekommenderar att cyklar servas minst en gång varje år för att säkerställa att cykeln fungerar på det sätt som avsetts. Din lokala återförsäljare hjälper dig på traven.

Det är också klokt att vara uppmärksam på mindre problem på cykeln. Oftast är det bäst att åtgärda ett problem direkt när det upptäcks. Ju längre man väntar med att rätta till dessa små problem, desto större tenderar de att bli.  


 

Är du osäker på om du behöver byta komponenter?

Bike performance check

MTB-tips

alt

Tips 1: Rengöring

Rengöring av cykeln efter varje cykeltur är en viktig del av underhållet. I synnerhet om det varit lerigt ute är det bäst att inte vänta för länge med att rengöra cykeln. Se särskilt till att avlägsna smuts och fett som ansamlats mellan länkarna på kedjan.  

alt

Tips 2: Kontrollera bromsbelägg

Kontrollera bromsbeläggen avseende slitage och korrekt inställning. Rengör bromsbeläggen och bromsytan på fälgarna noggrant. Det kommer att öka livslängden för båda komponenterna. Använd alltid Shimano-bromsklossar för att bevara Shimano-bromssystemets kraft och hållbarhet.

alt

Tips 3: Kontrollera muttrar och skruvar

Kontrollera regelbundet att muttrar och skruvar är ordentligt åtdragna. Om de börjat rosta ska de bytas ut. Smörj dem regelbundet med Shimano-smörjmedel för att undvika korrosion. Alternativt kan du använda rostfria muttrar och skruvar.

alt

Tips 4: Kontrollera kedja, kassett och kedjedrev

Se till att kedjan är ordentligt spänd och kontrollera om kassetten och/eller kedjedreven behöver bytas ut. Glöm inte att kontrollera om vajrarna är slitna, och byt ut dem vid behov.

Tips för landsvägscyklar

alt

Tips 1: Kontrollera bromsbelägg

Kontrollera bromsbeläggen noggrant avseende slitage och korrekt inställning. Rengör bromsbeläggen och bromsytan på fälgarna noggrant. Det kommer att öka livslängden för båda komponenterna. Använd alltid Shimano-bromsbelägg så att Shimano-bromssystemets höga prestanda och säkerhet bibehålls.

alt

Tips 2: Bromsjustering

Placera fram- respektive bakbromsen så att de motsvarar styrkan i dina armar. Om du är starkare i höger arm bör du placera bakbromsen på styrets högra sida. Vänster arm används då för frambromsen. Fördelen med detta är att bakbromsen kan aktiveras med största möjliga kraft om en plötslig inbromsning blir nödvändig. Om bromskraften bak är störst undviker du också att falla över styret.  

alt

Tips 3: Regelbundet underhåll

Vänta inte för länge med att underhålla din cykel. Problem förvärras ofta om man väntar länge. Se till att använda korrekta underhållsverktyg om du utför underhåll på egen hand. Verktygen är lika viktiga som själva komponenterna. Med Shimanos specialutvecklade avfettningsmedel får du cykeln ordentligt ren. Det är även användbart vid rengöring av svåråtkomliga delar på cykeln.    

alt

Tips 4: En ren kedja är A och O

Vi rekommenderar att kedjan torkas av med en trasa efter varannan eller var tredje cykeltur. Se till att smuts inte tränger in mellan länkarna. Smörj inte kassetten eftersom olja drar till sig smuts.

Den bästa servicen får man hos den lokala återförsäljaren.

Det är skönt att veta att en Shimano-återförsäljare aldrig är långt borta.

Hitta rätt komponent

Shimano-komponenter är endast 100 % original så länge Shimano Original Parts används!

Godkännande av (cookies)

Denna webbsida använder kakor (cookies) för att förbättra din användarupplevelse.