Tips voor fietsonderhoud

Controleer je fiets regelmatig

Of laat dit aan je dealer over. Als versleten onderdelen op tijd worden vervangen, laat je fiets je niet in de steek en heb jij er jarenlang plezier van. Shimano adviseert een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Dan weet je zeker dat je fiets naar behoren functioneert. De dealer bij jou in de buurt helpt je graag.

Ook is het verstandig kleine mankementen aan je fiets niet te verwaarlozen en deze direct te verhelpen. Want hoe langer je wacht, hoe groter het probleem wordt.  


 

Twijfel je of je onderdelen moet vervangen?

Bike performance check

Tips voor MTB

alt

Tip #1 schoonmaken

Je fiets schoonmaken na iedere rit is een essentieel onderdeel van onderhoud. Vooral na een modderige rit moet je daar niet te lang mee wachten. En vergeet vooral niet het vuil en de modder tussen de schakels van de ketting weg te halen.  
 

alt

Tip #2 controleer de remblokjes

Remblokjes: controleren op slijtage en afstelling. Maak de remblokjes en het remoppervlak op de velg grondig schoon. Dit verlengt de levensduur van beide componenten. Gebruik altijd Shimano-remcartridges om de remkracht in het systeem op peil te houden.

alt

Tip #3 controleer bouten en moeren

Controleer af en toe of de bouten en moeren nog goed zijn aangedraaid. Vervang ze als ze roestig zijn geworden. Smeer bouten en moeren regelmatig met Shimano-smeermiddelen om corrosie te voorkomen. Je kunt ook kiezen voor roestvrij stalen bouten en moeren.

alt

Tip #4 controleer ketting, cassette en kettingbladen

Zorg ervoor dat de spanning van de ketting goed is en check of de cassette en/of kettingbladen aan vervanging toe zijn. En vergeet niet de kabels te controleren op slijtage en deze zo nodig te vervangen.

Tips voor racefietsen

alt

Tip #1 controleer de remblokjes

Bekijk of de remblokjes niet versleten zijn en goed zijn afgesteld. Maak de remblokjes en het remoppervlak op de velg grondig schoon. Dit verlengt de levensduur van beide componenten. Gebruik altijd remblokjes van Shimano om zeker te zijn van de allerbeste en veiligste remprestaties.

alt

Tip #2 aanpassen van de remmen

Stel de voor- en achterrem af op de kracht van je armen. Als je in je rechterarm de meeste kracht hebt, stel dan de achterrem op rechts. Je linkerarm bedient dan de voorrem. Het voordeel hiervan is dat de meeste kracht bij een noodstop op je achterrem komt. Over de kop slaan is dan vrijwel onmogelijk.  

alt

Tip #3 regelmatig onderhoud

Wacht niet te lang met onderhoud aan je fiets als dat nodig is. Hoe langer je wacht, hoe groter het probleem wordt. Gebruik het juiste fietsgereedschap. Gereedschap is net zo belangrijk als de componenten zelf. Met de speciale Shimano-ontvetter krijg je je fiets weer mooi schoon. Zelfs op moeilijk te bereiken plaatsen.  

alt

Tip #4 het belang van een schone ketting

Ons advies is de ketting na elke twee of drie ritten schoon te vegen met een doek. Zorg er wel voor dat je het vuil niet tussen de schakels wrijft. Smeer de cassette niet, omdat een vette cassette vuil aantrekt.

De beste service vind je bij de dealer bij jou in de buurt.

Het is goed te weten dat er altijd een Shimano-dealer in de buurt is.

Vind het perfecte onderdeel

Alleen als originele Shimano-onderdelen worden gebruikt, blijven Shimano-componenten 100% origineel.

Cookietoestemming

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.