Savjeti za servisiranje bicikla

Redovito provjeravajte vaš bicikl

Ili neka to za vas obavi lokalni trgovac. Kada su dotrajali dijelovi pravilno zamijenjeni, vaš bicikl će vam služiti dobro i pružiti vam zadovoljstvo tijekom mnogo godina koje dolaze. Shimano savjetuje servisiranje vašeg bicikla barem jednom godišnje kako biste osigurali da se vaš bicikl osjeća kako i treba da bude. Vaš lokalni trgovac je tu da vam pomogne.

Također je pametno biti pažljiv prema manjim problemima na vašem biciklu. Onog trenutka kada otkrijete neki problem, najbolje je isti odmah riješiti. Često će se desiti da će se problem pogoršati što dulje budete čekali na rješavanje ovih malih problema.  


 

Niste sigurni da li trebate zamijeniti dijelove?

Bike performance check

MTB savjeti

alt

Savjet br. 1 - čišćenje

Čišćenje vašeg bicikla nakon svake vožnje je bitan dio održavanja. Naročito nakon vožnje kroz blato, najbolje je da ne čekate predugo da to uradite. Uvjerite se da ste uklonili prljavštinu i nečistoće između karika lanca.  

alt

Savjet br. 2 - provjerite pločice kočnica

Pločice kočnica: provjerite dotrajalost i pravilnu podešenost. Temeljito očistite pločice kočnica kao i površinu kočenja na felgama. To će produljiti vijek trajanja i jednih i drugih. Uvijek koristite Shimano uloške kočnica kako biste održali snagu i izdržljivost Shimano kočionog sustava.

alt

Savjet br. 3 - provjerite vijke i navrtke

Povremeno kontrolirajte zategnutost vijaka i navrtki Ako korodiraju, trebate ih zamijeniti. Redovito ih podmazujte koristeći Shimano maziva radi sprječavanja korozije. Ili možete koristiti vijke i navrtke od nehrđajućeg čelika.

alt

Savjet br. 4 - provjerite lanac, lančanik i zupčanike

Uvjerite se da je lanac pravilno zategnut i provjerite da li je potrebno zamijeniti lančanik i/ili zupčanike. Ne zaboravite provjeriti dotrajalost kabela i zamijenite ih po potrebi.

Savjeti na CESTI

alt

Savjet br. 1 - provjerite pločice kočnica

Detaljno provjerite pločice kočnica kako biste provjerili dotrajalost i pravilnu podešenost. Temeljito očistite pločice kočnica kao i površinu kočenja na felgama. To će produljiti vijek trajanja i jednih i drugih. Uvijek koristite Shimano pločice kočnica kako biste osigurali vrhunsku učinkovitost kočenja te održali sigurnost Shimano kočionog sustava.

alt

Savjet br. 2 - podešavanje kočnica

Podesite prednju i zadnju kočnicu tako da odgovaraju jačini vaših ruku. Ako je vaša desna ruka jača, u tom slučaju podesite stražnju kočnicu na desnu stranu bicikla. Lijeva ruka bi u tom slučaju kontrolirala prednju kočnicu. Prednost ovoga ogleda se u tomu kada trebate zakočiti iznenada, upotrijebit ćete zadnju kočnicu s najviše snage. To će spriječiti da preletite preko upravljača.  

alt

Savjet br. 3 - redovito održavanje

Ako je vašem biciklu potrebno održavanje, nemojte čekati previše dugo. Često će se desiti da će se problem pogoršati što dulje budete čekali. Uvjerite se da koristite prave alate za održavanje ako sami održavate svoj bicikl. Alati su isto toliko bitni kao i same komponente. Naši posebno formulirani Shimano odmašćivači pomažu da se bicikl propisno očisti. Također su korisni za teško dostupna mjesta na biciklu.    

alt

Savjet br. 4 - čist lanac je ključan

Nakon svake dvije ili tri vožnje, preporučujemo vam da krpom izbrišete lanac. Uvjerite se da ne trljate prljavštinu između karika. Nemojte podmazivati lančanik jer ulje privlači prljavštinu.

Pronaći ćete najbolju uslugu kod vašeg lokalnog trgovca.

Ohrabrujuće je znati kako je Shimano trgovac uvijek blizu.

Pronađite pravi dio

Samo ako se koriste Shimano Original Parts, Shimano komponente ostaju 100% originalne!

Pristanak na kolačiće

Ova internet stranica koristi kolačiće kako bi se poboljšalo vaše korisničko iskustvo.