Съвети за техническо обслужване

Проверявайте редовно вашия велосипед

Или поискайте от вашия местен търговец да го направи вместо вас. Когато износените части се заменят своевременно, вашият велосипед ще ви служи добре и ще ви доставя удоволствие за много години напред. Съветът на Shimano е да правите техническо обслужване на велосипеда си поне веднъж годишно, за да сте сигурни, че ще функционира правилно.  Вашият местен търговец е тук, за да помогне.

Разумно е също да бъдете внимателни към малки проблеми с вашия велосипед. В момента, в който откриете проблем, най-добре е веднага да го поправите. Често пъти, колкото по-дълго изчаквате с поправката на тези малки проблеми, толкова повече те се влошават.  


 

Не сте сигурни дали е необходимо да замените части?

Bike performance check

Съвети за планински велосипед (MTB)

alt

Съвет 1 Почистване

Почистването на велосипеда след всяко колоездене е важна част от поддръжката. Особено след колоездене в кални участъци, най-добре е да не чакате твърде дълго, за да го направите. Внимателно отстранете замърсяването и калта между звената на вашата верига.   

alt

Съвет 2 Проверете вашите спирачни накладки

Спирачни накладки: проверявайте за износване и правилно настройване. Почистете цялостно спирачните накладки, както и спирачната повърхност на каплите. Това ще удължи експлоатационния срок и на двете. Винаги използвайте спирачни патрони Shimano, за да поддържате мощността и издръжливостта на вашата спирачна система Shimano.

alt

Съвет 3 Проверете вашите гайки и болтове

Периодично регулирайте стегнатостта на вашите гайки и болтове. Ако ръждясат, трябва да ги замените. Смазвайте ги редовно със Shimano смазки, за да предотвратите корозия. Или можете да използвате гайки и болтове от неръждаема стомана.

alt

Съвет 4 Проверете вашите верига, касета и верижни пръстени

Уверете се, че веригата е правилно обтегната и проверете дали е необходимо да се заменят венец касетата и/или венците. Не забравяйте да проверите износването на вашите кабели и да ги замените, ако е необходимо.

Съвети за ШОСЕЕН ВЕЛОСИПЕД

alt

Съвет 1 Проверете вашите спирачни накладки

Внимателно огледайте вашите спирачни накладки, за да проверите за износване и правилно настройване. Почистете цялостно спирачните накладки, както и спирачната повърхност на джантите. Това ще удължи експлоатационния срок и на двете. Винаги използвайте спирачни накладки Shimano, за да осигурите най-добра работа на спирачките и да поддържате безопасността на вашата спирачна система Shimano.

alt

Съвет 2 Настройване на спирачките

Настройте предната и задната спирачки така че да съответстват на силата на ръцете ви. Ако дясната ви ръка е по-силна, настройте задната спирачка от дясната страна на велосипеда. Тогава лявата ръка ще управлява предната спирачка. Предимството в този случай е че когато трябва да спрете внезапно, ще ударите задната спирачка с най-голяма сила. Това ще ви предпази да не излетите над кормилото.  

alt

Съвет 3 Редовна поддръжка

Ако велосипедът ви се нуждае от поддръжка, не чакайте твърде дълго. Често пъти, колкото по-дълго чакате, толкова повече се влошава проблемът. Непременно използвайте правилните инструменти за техническа поддръжка, ако работите сами по велосипеда си. Инструментите са точно толкова важни, колкото и самите компоненти. Нашият специално формулирано средство за обезмасляване осигурява доброто почистване на велосипеда. То е подходящо и за местата по велосипеда, които се достигат по-трудно.  

alt

Съвет 4 Чистата верига е ключово важна

След всеки две или три колоездения, препоръчваме да забърсвате веригата с парцал. Не търкайте замърсяването между звената на веригата. Не смазвайте касетата, тъй като маслото привлича мръсотия.

Ще намерите най-добрия сервиз при Вашия местен търговец.

Успокоително е да знаеш, че винаги има наблизо търговец на Shimano.

Намерете правилната част

Само когато се използват Shimano Original Parts, компонентите Shimano остават 100% оригинални!

Съгласие за ползване на „бисквитки“

Този уеб сайт използва „бисквитки“, за да подобри вашия потребителски опит.